19.11.2021

Kun kaikki ei mene kuin Strömsössä – hanketoimintaa Koronan varjossa

hiomonkotkanpaja18.jpg

Alussa kaikki näytti hyvältä. Hankesuunnitelmaan oli kirjattuna innovatiivisia menetelmiä ryhmäytymiseen ja pienryhmätyöskentelyyn. Oli suunniteltu Workshopeja ja mietitty, minkälainen tukiverkosto hankkeeseen osallistujille toisistaan tuleekaan. Hankehenkilöstö odottaa innoissaan, että toiminta päästään pyöräyttämään käyntiin. Mikä voisikaan mennä pieleen – no korona.

Kehityshankkeet kuten projektit yleensäkin toteutetaan ennakkoon määriteltynä aikana. Toisin siis kuin Antti Tuiskun stadionkeikkaa, hanke toimintoja ei voida siirtää uudelleen ja uudelleen tulevaan. Tämä koettiin myös HIOMO - Mikro- ja pienyrittäjien tuottavuuden kehittäminen ja mikroyrityksen kannattavuuden parantaminen hankkeessa, joka on Euroopan Sosiaalirahaston rahoittama kehityshanke Kymenlaakson alueella. Hanke starttasi toukokuussa 2020 ja päättyy keväällä 2022. Viimeistään keväällä 2021 alkoi käydä selväksi, että hienot suunnitelmat yhteisistä tapaamisista kahvikuppien äärellä vaihtuivat Teamssin etäkahveihin.

Mitä sitten tehtiin? Osa toiminnasta siirrettiin eteenpäin, osa peruttiin, osan toteutustavat päätyivät uudelleen arvioon. Yliverkon tilaisuuksia saatiin toki järjestettyä, mutta tutustuuko uusiin ihmisiin näyttöruutuja tuijottamalla? Kokemuksemme kyllä ja ei. Tietty yhteisöllisyyden kokemus jäi hankkeessa vajaaksi, mutta esimerkiksi pienryhmätyöskentely verkon yli toimi odotettua paremmin. Havaitsimme, että varsinkin jos livetapaamisia oli ollut pohjalla edes vähän, sujui pienemmän porukan ajatustenvaihto myös verkon yli rennosti ja vapautuneesti. Lisäksi saimme hyviä kokemuksia yksilöohjauksista etätyöskentelyllä, ja kun kohde ryhmänä on kiireiset yrittäjät, onhan etätyöskentelyn matkattomuus ollut valtaisa ajan ja sitä kautta rahan säästö.

hiomotuuleeKun pyrittiin pitämään ajattelu vahvasti laatikon ulkopuolella, toimintaa ei viety pelkästään verkkoon, vaan mahdollisuuksien mukaan kokoonnuttiin myös ulkotiloissa. Mikä olisikaan parempi paikka tuulettaa ajatuksia työhyvinvoinnista ja jaksamisesta, kuin tuulinen merisää.

Hiomo hankkeen toimenpiteet lähestyvät loppuaan ja alkaa olla aika summata yhteen, mitä hankkeesta opittiin. Ainakin se, että työtapoja ja toimintamalleja on hyvä arvioida säännöllisesti. Mukavuusalueen ulkopuolellakin voi olla mukavaa.


Jaa somessa